Projekt Delamo prihodnost

Tip dogodka: Serija okroglih miz

Kraj izvedbe: Filozofska fakulteta, MOL ali Mestni muzej

Čas izvajanja: december 2011 junij 2012

Ozadje projekta

Projekt naslavlja temeljni družbeni izziv današnjega časa, to je, kako – ob vse večjem zavedanju o energetskem izčrpavanju planeta, spopadu za nove vire, naraščajoči neenakosti kot viru globalnega družbenega konflikta ter vsesplošnem preobražanju življenja v vseh sferah politične, socialne in ekonomske organizacije družbe – misliti prihodnost. Temeljno izhodišče je participatorna in aktivna drža, ki odločanje o družbi prihodnosti ne prepušča več politiki in elitam, pač pa zahteva sodelovanje javnosti. Javnost je izpostavljena kot ključni akter »upravljanja s prihodnostjo«, model za takšno upravljanje pa projekt preizkuša na mestu Ljubljana.

 

Namen in cilji projekta

S projektom Delamo prihodnost želimo spodbuditi javno razpravo o temah, ki so pomembne za posameznika in skupnost, ter opozoriti na probleme in izpostaviti rešitve oziroma dobre prakse nekaterih najbolj perečih vprašanj, s katerimi se soočamo že danes in bodo zagotovo ključna za družbo prihodnosti. Strokovno-organizacijski odbor Delamo prihodnost je v ta namen pripravil model javne diskusije, ki v obliki kontinuiranega projekta  okroglih miz, z multimedijsko predstavitvijo problematike in interaktivnega foruma v razpravi združuje strokovno in širšo javnost. V prvem letu programa Delamo prihodnost bodo naslovljene teme:

  • Mesto prihodnosti: Pogledi iz Ljubljane (7. marec 2012 – utrinki z okrogle mize)
  • Voda: vir ali naložba? (21. marec 2012)
  • Hrana jutrišnjega dne: globalni izzivi in lokalni odgovori (ali, Jutri na ljubljanskem meniju) (11. april 2012)
  • Družbena pogodba za 21. stoletje: kam in kako v Ljubljani po koncu zgodovine (16. maj 2012)

Predlagane teme bodo obravnavane na način, ki bo temeljil na uvajanju novih miselnih paradigm in mentalnih vzorcev – v tem pogledu projekt sledi najnovejšim smernicam raziskovanja v družboslovju in humanistiki, ki jih vpeljuje Evropska komisija. Posebna vrednost projekta je, da bo teme naslovil s perspektive mesta Ljubljane ter v tem smislu ob teoretskih izzivih ponudil tudi praktične modele reševanja in načrtovanja »družbe prihodnosti«.

Ker je življenje ljudi v Mestni občini Ljubljana močno prepleteno z omenjenimi temami,  želimo k projektu pritegniti tudi strokovno osebje MOL ter razprave in programske usmeritve projekta »Delamo prihodnost« načrtovati v sprotnem dogovoru s strokovnjaki iz posameznih sektorjev občinske uprave.

Širši cilj  projekta Delamo prihodnost in  organizacije javnih dogodkov pa je pozicionirati Ljubljano kot humanistično prestolnico, ki se na pereča družbena vprašanja ne odziva zgolj z družbeno-ekonomskega vidika, temveč v prvo vrsto postavlja kozmopolitsko človeštvo kot civilizacijsko kategorijo nove prihodnosti. To pomeni, da se na lokalne probleme in izzive prestolnica odziva s pomočjo humanistike, v tem pogledu pa tudi mapira humanistični zgled razvoja koncepta nove družbene pogodbe.

Organizator: Filozofska fakulteta UL, Katedra za občo sociologijo Oddelka za sociologijo, v okviru programa Javna sociologija.

Filozofska fakulteta

Projekt sofinancira: Mesta občina Ljubljana

Javna sociologija

Mestna občina Ljubljana

Sponzorji: Dnevnik d.d., Sodexo d.o.o., Pivovarna Union d.d.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: